
17
اردیبهشت
مطلب: برگزاری همایش کاربردی با عنوان ارتقاء اثر بخشی دفاتر ICT روستایی
برگزاری همایش کاربردی با عنوان ارتقاء اثر بخشی دفاتر ICT روستایی
یادداشت هفتگی هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت
چندی پیش افتخار برگزاری همایش کاربردی را با عنوان ارتقاء اثر بخشی دفاتر ICTروستایی با رویکرد در آمد زایی هدفمند در اداره کل پست خراسان جنوبی داشتم ..
در این همایش که به همت جناب آقای مهندس صابریان مدیر کل پست خراسان جنوبی برگزار شد، جمع کثیری از مدیران و مسوولین دفاتر ICT روستایی، میهمانان حضوری و غیر حضوری بودند که از طریق ویدئو کنفرانس در این همایش شرکت داشتند .
عنوانی و مباحثی را که جهت ارائه در این همایش انتخاب نمودم با هدف آگاهی بخشیدن به متولیان و گردانندگان این دفاتر نسبت به آخرین وضعیت پیشرفت جوامع و سازمانها در جایگاه رو به گسترش بکارگیری تکنولوژی های نو و ارائه پیشنهادات کاربردی و عملیاتی در این حوزه به منظور ارتقاء سطح درآمدی دفاتر ICTبود .

آنچه که می تواند اثر بخشی دفاتر ICT را بیش از پیش نماید شناخت بهتر فرصت های محیطی و تقویت هر چه بیشتر نقاط قوت موجود در هر روستا به عنوان محل اصلی حوزه ی عملکرد این دفاتر است .
فرصت های پیدا و پنهان موجود در جوامع روستایی ما نظیر جاذبه های گردشگری ، صنایع دستی متنوع و متعدد، محصولات زراعی خاص هر منطقه و مردمی اصیل و خونگرم داشته های ارزشمندی است که اگر در بستر مناسب و به واسطه ی ارتقاء کارایی دفاتر ICT مد نظر قرار بگیرند می توانند اثر بخشی های ملموسی را در زمینه های جذب توریست ، سرمایه و ایجاد فرصت های شغلی قابل توجه برای هر روستا فراهم آورند.
با نگاهی به عملکرد و اهداف مد نظر شکل گیری دفاتر ICT می توان به این مهم پی برد که تنوع خدمات قابل ارائه در این دفاتر به گونه ایست که می تواند در صورت معرفی صحیح شرح خدمات به جامعه روستایی ، نیازهای بسیاری از ساکنین روستاها را پوشش داده و از این طریق ضمن خلق ارزش برای مشتریان ( ساکنین محلی ) سهم سود آوری بسیاری را نیز به دنبال داشته باشد.
این مهم در صورتی محقق خواهد شد که زمینه سازی عملکرد این دفاتر در چند حوزه مورد بررسی و تقویت قرار گیرد که در ادامه به بخشی از آنها اشاره خواهم کرد.
1- انتخاب مسوولین این دفاتر از افراد خوشنام و مورد پذیرش عموم جامعه هدف ( اهالی منطقه و روستا )
محیط روستایی و صمیمیت رایج بین اهالی هر روستا مقوله ای بسیار ارزشمند است که با انتخاب فردی امین و خوشنام به سمت مسوول دفاتر ICT می تواند زمینه ساز ارزش آفرینی و پذیرش ورود خدمات و تکنولوژی های مفید قابل ارائه در این دفاتر به زندگی مردم روستا باشد. نقش و اهمیت انتخاب افرادی با کاراکتر های رفتاری و اخلاقی پسندیده به این سمت، به حدی است که در درجه ی اول اولویت قرار می گیرد . فردی با چنین شخصیت مثبت اجتماعی را می توان با یکسری آموزش های اولیه برای پذیرش و انجام این مسوولیت آماده نمود ..
2- بهره گیری از تجارب آزموده شده در سطح ملی، منطقه ای و بعضا جهانی به منظور استفاده بهینه تر از فرصت های موجود و جذب حداکثری پتانسیل های هر منطقه (benchmarking )
تجربیات آزموده شده بسیاری در در نحوه ی جذب مخاطب، بستر سازی و سود آوری دفاتر ICT در کل کشور و منطقه و سایر کشور ها و جود دارد که با بهره گیری از ابزار بنچ مارکینگ می توان از این تجارب به بهترین شکل ممکن بهره برد . در این همایش تجارب بکار رفته در نحوه ی اداره ی دفاتر ICT کشور هندوستان به عنوان کیس استادی (case study) خدمت دوستان ارائه و معرفی گردید.
3- تشکیل یک پرتال جامع برای تمامی دفاتر ICT در سطح هر استان
بسیاری از اقدامات قابل برنامه ریزی در حوزه ی نشر دستاوردها، سیاست گذاری، آموزش و .. می تواند در قالب ایجاد یک پرتال جامع ICT در هر استان محقق شود که ماحصل این اقدام ایجاد هم افزایی زیاد در اثر بخشی ارائه خدمات و به تبع آن در آمد زایی این دفاتر خواهد بود .
4- معرفی سبد خدمات و ظرفیت های کمتر استفاده شده برای سایر سازمان ها و نهادهایی که در روستاها فعالیت دارند نظیر جهاد کشاورزی ، شبکه بهداشت و درمان، آموزش وپرورش و ..
5-انجام کار مطالعاتی و تحقیقاتی در زمینه تحقیق و توسعه ( R&D ) دفاتر ICT با بهره گیری از ظرفیت های دانشگاهی
در این خصوص می توان یکسری تحقیقات میدانی را با بهره گیری از ظرفیت دانشگاه ها از طریق فراخوان دانشجویی برای انجام پایان نامه ها با موضوعات کاربردی به منظور عارضه یابی ، توسعه و ترویج خدمات دفاتر ICT به انجام رساند که این مهم می تواند به بهره وری هر چه بیشتر ظرفیت های موجود و شناسایی ظرفیت های پنهان بسیاری بی انجامد .
6-معرفی بهتر ظرفیت های بالفعل موجود
در این خصوص می توان با :
– آموزش هدفمند مسوولین دفاتر ICT در حوزه بازار یابی خدمات
– ترویج نظام مند تجربیات موفق هر منطقه به سایر مناطق
– معرفی روستاهای برتر در زمینه ی استفاده از خدمات و ارائه برنامه های تشویقی در قالب بهره مندی از آموزش های رایگان همگانی و دادن تسهیلات ویژه خدماتی و شکل دهی یک چرخه ی هم افزا در هر روستا با محوریت دفاتر ICT به معرفی هرچه بهتر ظرفیت های بالفعل موجود پرداخت .
7- هرف گذاری پروژه های ارتقاء بخشی دفاتر ICT به صورت زون بندی مکانی
در این خصوص می توان چندین روستا را به عنوان پایلوت جهت اجرای طرح های بهبود در نظر گرفت و رفته رفته نسبت به بسط و گسترش پروژه های اثر بخش در سایر روستاها اقدام نمود.
8- ارائه یکسری خدمات بکر
این بخش می تواند ضمن تقویت برند و شناسه خدمات دفاتر ICT در آمد زایی و ارزش آفرینی مستمر را برای این دفاتر با توجه به خلق ارزش در رفع نیازهای موجود جامعه هدف ( ساکنین روستا ها ) به همراه داشته باشد که در زیر به برخی از این خدمات اشاره خواهم نمود :
– انجام خدمات متنوع بیمه ای
– شناسایی ظرفیت های موجود در حوزه گردشگری و زمینه سازی بهره مندی از ظرفیت های بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این حوزه
– ترویج خدمات آموزشی ، در حوزه کشاورزی به منظور اصلاح رویه های سنتی و جایگزینی روش های مدرن
– اطلاع رسانی شرایط جوی و آب و هوایی خاص و آموزش تمهیدات لازم به کشاورزان و روستائیان در جهت پیشگیری از خسارات احتمالی برخی بلایای طبیعی
– آموزش و ترویج مباحث بهداشتی و درمانی
– آموزش و ترویج مباحث علمی در حوزه ی ارتقاء سطح توانمندی های آموزگاران و سیستم آموزشی با همکاری آموزش و پرورش
– انجام تبلیغات بصورت هدفمند در قالب طراحی یک کمپین تبلیغاتی سیار و ترویج و باز معرفی خدمات قابل ارائه توسط دفاتر ICT در روستاها
امیدوارم مطالب ارائه شده در این همایش توانسته باشد نقشی ارزشمند در توسعه اثر بخشی عملکرد دفاتر ICT روستایی داشته باشد. بی شک موارد پیشنهاد شده و عنوان شده در این مقال با مطالعاتی که در این حوزه در دست بررسی دارم ، غنی تر وپر بار تر از قبل خواهد شد و امید آنکه خواست و اراده ی مدیران توسعه خواه و تعالی جو بتواند بستر مناسبی برای انتقال عملی این تجربیات فراهم آورد .
0 دیدگاه