نقاط قوت و ضعف مدیران ارشد سازمان
17
اردیبهشت

مطلب: نقاط قوت و ضعف مدیران ارشد سازمان

۸نقاط قوت و ضعف مدیران ارشد سازمان

یادداشت هفتگی هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت

موسسات تحقیقاتی مدیریتی مانند “هاروارد بیزینس مانیتور”، همه ساله با بررسی های میدانی، علمی و مصاحبه با مدیران تازه کار و با تجربه تلاش می کنند تا به معرفی اشتباهات رایج بین مدیران بپردازند، در ادامه پانزده اشتباه مهلک به ترتیب آمده است.
یک – نداشتن هدف، برنامه و چشم انداز مشخص
دو – نداشتن نظم در کارها و زمان
سه – بی توجهی به قوانین و مقررات
چهار – خود محوری و اعتقاد نداشتن به مشورت در تصمیم گیری
پنج – اعتماد نکردن به کارکنان و تقسیم کار
شش – عدم استفاده از مدیران شایسته به جای افراد نزدیک و تملق گو
هفت – بی توجهی به موفقیت و پیشرفت های کاری کارکنان
هشت – دور بودن از کارکنان و اختصاص ندادن وقت خود به آن ها
نه – جدیت بیش از اندازه در مدیریت و برخورد با کارکنان
ده – مقاومت در برابر تغییرات
یازده – امتناع از فراگیری آموزش های جدید برای خود و کارکنان
دوازده – عدم ثبات در تصمیمات و نپذیرفتن اشتباهات
سیزده – مقایسه کارکنان بایکدیگر
چهارده – نداشتن سیستم نظام مند برای استخدام کارکنان در مجموعه
پانزده – عدم بررسی عملکرد سازمان و ارزش یابی
مـدیـران مـوفّـق چگونه اند؟
با بررسی این مورد در خواهید یافت که آیا مدیر موفّقی هستید یا خیر.
۱- ایجاد احساس امنیّت در دیگران و ترغیب آن‌ها به نظر دادن
مدیران موفّق توجّه را به خودشان جلب نمی‌کنند و نظرات دیگران همیشه برایشان مهم است. آن‌ها استاد ایجاد حسّ امنیّت هستند و کاری می‌کنند تا دیگران با اعتماد به‌نفس نظرات خودشان را بگویند. نزدیک شدن به مدیران موفّق و گفتن نظرات کاری بسیار ساده است و هیچ‌گونه ترس و وحشتی ایجاد نمی‌کند. کارمندان به راحتی می‌توانند با نظرات یک مدیر موفّق مخالفت کنند.
۲- اتخاذ تصمیمات
مدیران موفّق تصمیم‌گیرندگانی حرفه‌ای هستند. آن‌ها بسیار ساده و روان صحبت می‌کنند و مکالمات را به نتیجه می‌رسانند. آن‌ها مدام تصمیماتی می‌گیرند که باعث انجام کارها شده و پیشرفت حاصل می‌شود. آن‌ها استاد خاتمه دادن صحبت‌ها و موارد بی‌ارزش هستند و به سرعت تصمیم می‌گیرند. به جای اینکه روزها و ماه‌ها برای یافتن بهترین گزینه ممکن فکر کنند با قاطعیّت تصمیم می‌گیرند، حتی اگر تصمیم‌شان بهترین گزینه‌ی ممکن نباشد. عدم قطعیّت در تصمیم‌گیری یکی از بزرگ‌ترین عوامل شکست کسب‌و‌کارهاست. .
۳- توضیح انتظارات
مدیران موفّق در صحبت و انتقال پیام بسیار قوی هستند، به خصوص وقتی درباره‌ی توقّعات خود از عملکرد دیگران صحبت می‌کنند. آن‌ها همواره به همکاران چشم‌انداز و ارزش‌های شرکت را یادآوری می‌کنند تا مطمئن شوند درست درک شده و اجرایی خواهد شد. مدیران همیشه توقّعات خودشان را به وضوح بیان می‌کنند. این کار باعث تمرکز کارکنان بر کارهای اصلی می‌شود. همچنین معیارهایی برای ارزیابی کارها ارائه می‌دهند تا هم مدیر و هم کارکنان بتوانند کیفیّت کار انجام‌شده را ارزیابی کنند.
۴- به چالش کشیدن دیگران برای تفکّر
مدیران موفّق دیدگاه‌ها و توانمندی‌های کارکنان را می‌شناسند. آن‌ها تیم‌شان را ترغیب به تفکّر می‌کنند. اگر کسی در کارش به اندازه کافی تفکّر نکند، رشد چندانی نخواهد داشت. مدیران موفّق محیطی دوستانه ایجاد می‌کنند تا همه بتوانند فکر کنند و راه‌حل ارائه دهند. مدیران موفّق همه را به تفکّر وا‌ می‌دارند. تفکّر فقط کار مدیران ارشد یک سازمان نیست. هر کارمندی باید تفکّر کند و باعث رشد سازمانش شود.
۵- مسؤلیت‌پذیری نسبت به دیگران
مدیران موفّق به کارمندان اجازه می‌دهند مدیر را مدیریت کنند. البته این‌طور نیست که دیگران کنترل مدیر را در دست بگیرند، ولی مدیر، مسئول است تا مطمئن شود نیاز همکاران برآورده می‌شود. مسئول بودن نسبت به خواسته‌های همکاران و علاقه به موفقیّت فردی همکاران بسیار اهمیّت دارد. مدیر موفّق به جای دستور دادن بیشتر به اجرای خواسته‌های معقول همکاران می‌پردازد.
۶- هدایت با نمونه خودشان
الگو بودن در تمام کارها ظاهراً خیلی ساده به نظر می‌رسد، ولی مدیران بسیار کمی همیشه این‌طور هستند. مدیران موفّق به آنچه می‌گویند عمل می‌کنند و مراقب رفتارشان هستند. آن‌ها می‌دانند که تحت نظر هستند و برخی منتظرند تا یک رفتار اشتباه ببینند و موضوع را بزرگ جلوه دهند. اگر مدیر توقّع دارد کارمندان عمل‌گرا باشند، خودش اولین کسی است که بلافاصله دست به کار شده و کارها را انجام می‌دهد.
۷- ارزیابی و پاداش دهی عملکرد خوب
مدیران موفّق همواره عملکرد مجموعه را ارزیابی می‌کنند. آن‌ها نه تنها اعداد و ارقام را بررسی می‌کنند بلکه مدام کارهای خوب و افراد پرتلاش را تشویق می‌کنند. مدیران خوب هیچ‌گاه نسبت به افرادِ با عملکرد بالا بی‌توجّه نیستند و پاداش دادن به آن‌ها را فراموش نمی‌کنند. مدیری که بین کارمندان عالی و معمولی تمایزی قائل نشود با سرعت تمام کسب‌و‌کارش را به سمت سقوط پیش می‌برد.
۸- دادن اطلاعات و بازخورد به کارکنان
مدیران موفّق همواره به کارکنان اطلاعات و بازخورد می‌دهند و از شنیدن نظرات کارکنان استقبال می‌کنند. آن‌ها روابط دوستانه‌ای با همکاران دارند. آن‌ها می‌دانند این موضوع برای پیشرفت کسب‌و‌کار حیاتی است. مدیران منبع اخبار جدید شرکت برای کارکنان هستند. مدیران خوب رازهای زیادی ندارند و به راحتی درباره‌ی موضوعات کلیدی کسب‌و‌کار پیش همکاران صحبت می‌کنند.
کارکنان دوست دارند مدیر به آن‌ها توجّه کند.
۹- تشخیص و شکوفا کردن استعدادها
مدیران موفّق استعدادهای کارمندان را کشف کرده و از آن استفاده می‌کنند. آن‌ها در افزایش توانمندی‌های همکاران متخصّص هستند و می‌‌دانند در هر شرایطی چگونه از توانایی‌های منحصربه‌فرد هر کارمند به خوبی کمک بگیرند تا پروژه‌ها با موفقیّت پیش برود. شاید فردی برای تایپ استخدام شده است، ولی مدیر پس از چند ماه او را به بخش طرّاحی منتقل کند چون استعدادش را در این زمینه کشف کرده است.
۱۰- پرسیدن سؤال و دریافت مشاوره
مدیران موفق همواره در حال پرسیدن سوال و مشاوره گرفتن از دیگران هستند. شاید این مدیران بسیار دانا و مطلع باشند ولی از درون می‌دانند که باید همیشه به دنبال علم و دانش و یادگیری باشند. این افراد به خودشان متعهد شده‌اند تا همیشه پیشرفت کنند و توانمندی‌های خودشان را افزایش دهند. مدیران موفق از کمک گرفتن ترسی ندارند و سعی می‌کنند از تمامی اطرافیان خود کمک فکری بگیرند، حتی اگر خودشان در آن زمینه متخصص باشند. آن‌ها ارزش دانسته‌های دیگران را می‌دانند و خودشان را بهترین تصمیم‌گیرنده دنیا نمی‌دانند.
۱۱- حلّ مسائل و دوری از تعلّل
مدیران موفّق می‌دانند وقتی با مسئله‌ای روبرو شدند باید اصل موضوع را کشف کنند و مسئله را از پایه و اساس حل کنند. اگر هر روز در محل کار مشاجره پیش می‌آید، سخت‌‌گیری و دعوت به سکوت مشکل را حل نمی‌کند. یک مدیر موفق سعی می‌کنند علت ریشه‌ای مشاجرات محل کار را دریابد و آن را رفع کند. آن‌ها در حل مسائل مهم تعلل نمی‌کنند و نمی‌گذارند کار از کار بگذرد. آن‌ها از مواجهه با موارد اضطراب‌آور هراس ندارند زیرا می‌دانند تنها راه حل مشکلات رویارویی با مشکلات و موارد است. مدیران حاضرند کارهایی انجام دهند که از دید دیگران لذت‌بخش نیست و افراد دیگر حاضر به انجام آن نیستند.
۱۲- ایجاد انرژی و نگرش مثبت
مدیران موفّق هر جا کار کنند روحیه‌ای شاد و مثبت ایجاد می‌کنند. آن‌ها با رفتار و گفتارشان به اطرافیان انگیزه و انرژی می‌دهند و آن‌ها را ترغیب به اقدام و انجام کارها می‌کنند. آن‌ها افرادی دوست‌داشتنی، محترم و با اراده هستند. آن‌ها به هیچ وجه اجازه نمی‌دهند شکست‌ها سرعت پیشروی گروه را کم کند و ناامیدی غلبه کند.
۱۳- معلّم همیشگی و حرفه‌ای
مدیران موفّق همواره در حال آموزش دیگران هستند، زیرا خودشان دائم در حال یادگیری و فراگرفتن مطالب جدید هستند. اگر با مدیری خوب کار کنید مدام در حال یادگیری جدیدترین مطالب تخصّصی خواهید بود. مدیران اطّلاعات باارزش را برای خود نگه نمی‌دارند بلکه تیم خود را از جدیدترین اخبار، اتّفاقات و روندها آگاه می‌سازند. مدیران به همه کارکنان آموزش می‌دهند و با دقّت افراد مستعد و علاقه‌مند را انتخاب می‌کنند تا آموزش‌های پیشرفته‌تری به آنان بدهند.
۱۴- به ارتباطات انسانی اهمیّت می‌دهند
مدیران موفّق افرادی گوشه‌گیر و خودخواه نیستند، بلکه همیشه سعی می‌کنند برای دیگران مفید باشند و ارتباط خوبی با دیگران دارند. آن‌ها افراد اثرگذار و قدرتمند را به دایره دوستان خود اضافه می‌کنند و فکر نمی‌کنند با این کار ارزش آن‌ها کم خواهد شد. البته هدف مدیران به‌کارگیری نفوذ دیگران برای منافع خودشان نیست بلکه در وهله‌ی اوّل سعی می‌کنند برای دیگران مفید واقع شوند. مدیران موفّق همیشه موفقیّت‌ها را با اعضای گروه تقسیم می‌کنند و دیگران را در رسیدن به این موفقیّت سهیم می‌دانند.
۱۵- از مسئولیت‌هایشان لذّت می‌برند

مدیران موفّق دوست دارند اثرگذار باشند، ولی موضوع فقط اعمال قدرت نیست. هدف آن‌ها رسیدن به هدف‌های بزرگ و ارزشمند است. بالاترین درجه‌ی مدیریت آن است که به دیگران خدمت کنیم و از این کار لذّت ببریم و البته در کنار آن از منافع مالی این کار نیز بهره‌مند شویم. مدیران موفّق از کارشان و مسئولیت‌هایی که دارند لذت می‌برند زیرا آن را بخشی از فعالیّت‌های لازم برای رسیدن به هدف بزرگ خود می‌دانند.

هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت