مراحل اجرای بهبود در سازمانها
17
اردیبهشت

مطلب: مراحل اجرای بهبود در سازمانها

مراحل اجرای بهبود در سازمانها

یادداشت هفتگی هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت

همه ی ما در طول دوره زندگی خود سعی داریم از وضع موجود به وضع مطلوبی  دست پیدا کنیم که ایده آل و مد نظر  ماست. به بیانی دیگر بین وضع موجود و وضع مطلوبمان فاصله ای وجود دارد و همه ی کاری که ما می بایست انجام دهیم همین است.

برداشتن  فاصله ها

کتابی با همین عنوان توسط نویسنده معروف مدیریت “کنت بلانچارد” نوشته شده و در آن به فنون و روشهایی می پردازد که میتوان در یک سازمان با شناسایی و تحلیل درست فاصله بین وضع موجود، به وضع مطلوب دست یافت.آنهم با بهره گیری درست از منابع و ظرفیت های موجود.

و اما چهار مرحله ای که ایشان برای رفتن از وضع موجود به وضع مطلوب به آن می پردازد به قرار زیر هستند:

– در آغاز به وضع موجود و نارسایی ها و نواقص موجود در سیستم به طور کامل اشراف پیدا کنید و به این باور برسید که باید به دنبال باید ها –آنچه میخواهیم تحقق یابد- باشید..

 

– در گام بعد می بایست به بررسی وتحلیل هست ها، تفاوت های موجود میان آنچه باید باشد و آنچه که به واقع روی داده یا میدهد بپردازید.
– در مرحله بعد باید علت ها را به طور دقیق مشخص کنید. باید فاصله ها از میان بردارید، اما این را هم بدانیدکه برای انجام این کار باید به جستجوی علت های ریشه ای بپردازید..

– و سرانجام اینکه باید راه حل های درست را انتخاب کنید. ما اغلب به دنبال راه حل رفته ایم و این کار سودی در بر نداشته است. برای اینکه به واقع فاصله ها را از میان بردارید می بایست به شکلی عمیق و به دقت همه جا را به دقت بررسی نموده و راه حل های درست را که منجر به بهبود ریشه ها میشوند را انتخاب کنید. این راه حل ها همیشه آشکار نیستند. آنها بیشتر وقت ها در زیر زمین درست کنار علت های ریشه ای دفن شده اند.

هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت