اینفوگرافی: در مسیر کارآفرینی
22
اردیبهشت

اینفوگرافی: در مسیر کارآفرینی

اینفوگرافی: در مسیر کارآفرینی

یادداشت هفتگی هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت

10 نشانه ای که مشخص میکند شما می توانید یک کار آفرین باشید

پیش تر در مطلبی با عنوان: ده توصیه عالی از زبان کارآفرینان برتر ، به توصیه های این بزرگان اشاره کرده بودم . اما آنچه که ضروری به نظر میرسد مرور مبانی اولیه در مسیر کار آفرینی است چرا که در مسیر کار آفرینی فراز و نشیب های زیادی وجود دارد. قبل از هر چیز با بررسی این 10 فاکتور ببینید که مبانی اولیه کار آفرینی به چه میزانی در شما وجود دارند . ذیلا این موارد را به هم مرور خواهیم نمود .

1-     ظرفیت ریسک پذیری

دست زدن به هر فعالیتی  و جدا شدن از ساحل امنیت مستلزم پذیرش ریسک های ناشی از مسیر و تجربه جدید است .آنچه که در این خصوص مهم و ضروری به نظر می رسد فرایند مدیریت ریسک است که هر  فرد می بایست  نسبت به آن آگاهی نسبی داشته باشد. وقتی صحبت از ریسک به میان می  آید ، مواجه شدن با بحران های غیر منتظره و بسیاری از چالش های دیگر امری بدیهی است . آنچه که پذیرش ریسک را منطقی تر می نماید پیش بینی حالات بالقوه شکست ، در مسیر جدید با در اختیار قرار داشتن ابزار های لازم  جهت پیشگیری است .

به عبارتی مدیریت بحران چیزی جز پیشگیری نیست .

 

هر چه قدرت پیش بینی موانع و مشکلات در ما بیشتر باشد، توان گذر از تنگناهای مختلفی که ممکن است در مسیر کار آفرینی پیش بیاید در ما بیشتر و بیشتر خواهد شد.

2-     اعتماد به نفس

اعتماد به نفس در هر شخص نسبت به دیگری متفاوت است . فاکتورهای مختلفی در شکل گیری اعتماد به نفس هر شخص دخیل هستند . از جمله محیطی که فرد در آن رشد کرده، نوع تربیت و پرورش استعدادها توسط والدین و ..

فاکتور تمام کننده بودن در کارها یا همان اثر بخشی ، به شکل معنا داری به شکل گیری اعتماد به نفس در افراد می انجامد . تمام کننده بودن در کارها صرف نظر از نوع کار و حجم آن به این معناست که فرد آگاهانه کار و پروژه جدیدی را شروع می کند و آنقدر آن را ادامه می دهد تا به نتیجه مطلوب خود برسد . شاید در اینجا این سوال مطرح شود که در برخی موارد ممکن است در میانه ی راه به این نتیجه برسیم که مسیری را که انتخاب نموده ایم آن چیزی نبوده که انتظارش را داشتیم و ادامه دادن بیشتر در این مسیر به معنی صرف هزینه های مختلف است.
اگر در انتخاب راه درست و آگاهانه اقدام کنیم احتمال تغییر جهت و نقشه در حین پیمودن  مسیر کمتر اتفاق می افتد. اغلب تغییرات به این دلیل رخ می دهند که افراد با بینش اولیه ی سطحی قدم در راه می گذارند و بعد از مدتی متوجه می شوند که این مسیر آن چیزی نیست که فکرش را می کردند.

برای معرفی یک محصول و یا خدمت جدید بارها شاهد آن بوده ام که افراد در نگاه خودشان امتیاز بسیار خوبی به آن ایده داده اند و هنگامی که وارد کار زار کار آفرینی و خلق محصول شده اند متوجه می شوند که آن محصول از استقبال و توجه لازم توسط مشتریان نهایی برخوردار نیست . که این مساله بزرگترین لطمه را به اعتماد به  نفس یک فرد در مسیر کار آفرینی خواهد زد. در این خصوص بصورت مشروح در مطلب نو آوری و تحلیل بازار توضیحات لازم را مطرح کرده ام .

اعتماد به نفس گام به گام و مرحله به مرحله رشد می کند و به بلوغ می رسد . اگر به شما توصیه و پیشنهاد کار جدیدی مطرح شود قبل از هر جواب آری یا خیر که به صورت کلامی مطرح کنید، ضمیر ناخود آگاه شما قبلا به آن پاسخ می دهد و این پاسخ برگرفته از تجربیات مشابه و یا هم خانواده ایست که شما قبلا آنها را آغاز کرده و به سرانجام رسانیده اید.

3-     قدرت انعطاف پذیری

انعطاف پذیری شرط بقاست.

این جمله ی معروف زیست شناس معروف داروین است . او پس از بررسی گونه ها مختلفی که در این کره خاکی زندگی کرده اند به این نتیجه رسید . از انسان گرفته تا انواع حیوانات و گیاهان تنها گونه هایی بقا یافته اند که از قدرت انعطاف پذیری بیشتری برخوردار بودند .

جالب اینجاست که نه هوشمندی زیاد و نه قدرت بیش از حد ، هیچکدام بقای گونه ها را تضمین نکرده است. در فرایند خلق و معرفی و تجاری سازی یک محصول و خدمت جدید توسط یک کار آفرین هم ، این اصل صدق می کند چرا که بدون داشتن نرمش و انعطاف پذیری لازم نمی توان بهبودهای مستمر را در فرایند بلوغ یک طرح تجاری منظور کرد .

4-     تمرکز به روی اهداف بزرگ

شاید بتوان داشتن اهداف بزرگ و تمرکز به روی آن ها را تا حصول نتایج مطلوباصلی ترین ویژگی یک کارآفرین دانست.

باید  به این نکته مهم توجه داشت که داشتن هدف به تنهایی کافی نیست . شاید کمتر انسانی را بتوان یافت که هیچ هدفی را در زندگی نداشته باشد اما آنچه که مهم و ضروریست انتخاب و گزینش اهداف بزرگ و مرجع است. پیدا کردن اهداف بزرگ و مرجع کار سخت و پیچیده ای نیست ! باید دید کدام هدف است که سایر اهداف ، زیر مجموعه و تابع محقق شدن آن هدف است . بعد از آن باید اولویت را به آن داد و انرژی  خود را صرف تحقق آن کنیم .

تعدد اهداف و عدم پذیرش آنها و اینکه نتوانیم مهمترین هدف را شناسایی کنیم و انرژی خودمان را معطوف آن نماییم ، پیامدی جز وقوع هزینه های سربار متعدد برایمان نخواهد داشت .برای درک بهتر مفهوم تمرکز به روی اهداف خواندنداستانک: تمرکز بر هدف را به دوستان توصیه می کنم .

5-     حس کنجکاوی

کودکان بهترین نماد از حس کنجکاوی هستند . تقویت حس کنجکاوی و نگهداری و تقویت آن صرف نظر از سن و سال ، در هر فرد می تواند دریچه های مختلفی را به رویش باز کند . بازشدن هر دریچه شروعی خواهد بود برای طرح ایده های جدید. تکنیک هایی نظیر چرا چرا ، همواره در ذهن افراد خلاق و کار آفرینان مطرحوجود دارد و این افراد به راحتی از کنار هر مساله ای عبور نمی کنند .

حس کنجکاوی در افراد کار آفرین به مراتب بیشتر از افراد معمولی است .این افراد همواره سعی دارند تا علت عوامل مختلف را که در محیط پیرامونشان مدام در حال شکل گیری است را کشف رمز کنند . این کنجکاوی به رسیدن جواب سوال هایشان خواهد انجامید و هر جواب می تواند در قالب یک طرح، محصول و یا خدمت جدید به دنیای اطرافشان معرفی شود .

6-     پیگیری و تلاش آگاهانه تا حصول نتیجه

سر سختی و مقاومت به معنی تلاش آگاهانه تا حصول نتیجه است. تلاشی که واقع بینانه بوده و به محض مواجه شدن با اولین مشکل یا مشکلات، فرد از میدان بیرون نرود . اگر سر  سختی و مقاومت نبود هیچ گاه ادیسون موفق  به روشن نمودن لامپ نمی  شد.  و یا سایر مخترعین و کار آفرینان برتری که همه آنها را می شناسیم . ما امروز از آنها به نیکی یاد می کنیم چرا که آنها با میل و اراده خود راهشان را انتخاب کردند و با تلاش آگاهانه از مشکلاتشان برای خودشان شکلات درس کردند . شکلات هایی که کام خودشان وبسیاری از هم نوعانشان را شیرین نمود .

فاکتور سرسختی و مقاومت یعنی رفتن و رفتن تا رسیدن به آنچه که در چشم انداز خود در مسیر کار آفرینی متصور بوده ایم ..

مسیر و راه کارآفرینی، هم مانند دو ماراتن طولانی و طاقت فرساست و هم در برخی  مواقع، موانع و بن بست هایی در طول راه در آن وجود دارد و در برخی موارد هم مانند دو امدادی می بایست به کمک دیگران مسیر را طی نماییم . شاید لازم باشد در برخی مواقع بایستیم و آنچه را که پیش رویمان قرار دارد را بازنگری کنیم وبنا بر  اصل بازخورد ، بهترین و مناسب ترین گزینه را انتخاب کنیم .

مسیر و راه کارآفرین شدن هیچ بازه زمانی و مکانی مشخصی برای رسیدن به هدف ندارد. تنها زمانی این مسابقه به پایان می رسد که به آنچه که مطلوبمان بوده برسیم .

7-     تمایل به خارج شدن از عادتها و پارادایم ها

پارادایم چیست و چگونه می تواند مانع رشد خلاقیت و شکوفایی استعداد های یک کار آفرین شود ؟!

همه ی ما انسانها بر اساس جبر محیط و خانواده و اجتماع یکسری عادات، باورها و نگرش هایی را به صورت اکتسابی می پذیریم . بدون آنکه درک درستی از ضرورت بودن یا نبودن آنها و اینکه آیا به واقع برای ما ارزش آفرین هستند یا خیر،  داشته باشیم.  افراد موفق و کار آفرینان مطرح همواره سعی  دارند راه های جدید و روش های نو و مبتکرانه و اصول و اعتقادات به روز شده را در خود پرورش دهند و از آنها دنباله روی  کنند .

نکته مهمی که باید به آن توجه نمود اینست که فعالیت در چهار چوب نظریات و عقاید و پارادایم های مرسوم نتیجه و پیامد جدیدی را برای ما به ارمغان نخواهد آورد . برای تبدیل شدن به آنچه که در سر می پرورانیم ، می بایست از مانع پارادایم ها به درستی و البته آگاهانه عبور کنیم .

پیشتر در مطلبی با عنوان : گام های رسیدن به خلاقیت فردی، در خصوص نقش و تاثیر پارادایم ها به عنوان مانعی در مسیر خلاقیت بطور کامل به موضوع پرداخته بودم .

مادامی که از چهارچوب عقاید و باورهای دست و پا گیر خارج نشویم ،  راهی به سمت خلاقیت و نوآوری که لازمه ی تبدیل شدن به یک کار آفرین مطرح است را نخواهیم یافت ..

8-     بی قراری و میل به تغییر

وقتی صحبت از بی قراری می شود منظور حسی است که در افراد مختلف نسبت به پذیرش وضع موجود وجود داشته و البته متفاوت است . بعضی از افراد نسبت به وجود مشکلات و کمبودها و .. بی تفاوت هستند و برخی دیگر هم مدام خود را به آب  و آتش می زنند تا اوضاع و شرایط  را به وضع مطلوب خود نزدیک تر کنند . مردم ژاپن که به سخت کوشی و تلاش آگاهانه در بین مردم سایر جوامع و کشورها معروفند، یک باور اصیل در فرهنگشان وجود دارد و آنهم اینکه : رضایت  داشتن از وضع موجود و آنچه که هست، بزرگترین دشمن بهبود مستمر در عرصه های مختلف کار و زندگی  هر فرد، سازمان و جامعه ای است .

برای اینکه یک کار آفرین همواره حس بی  قراری را در خود زنده نگه دارد باید برای خود رسالتی تعریف کند و به این باور برسد که در زندگی خود هدفی دارد و آن به سرانجام رساندن این رسالت است. رسالتی که در خلال انجام آن بتواند برای سایر هم نوعان ارزش خلق کند و از محل خلق این ارزش ها خودش به عنوان اولین فرد دریافت کننده منافع و سود، بهره مند گردد.

9-     توانمندی برای خلق چیز های جدید

داشتن این توانمندی و رسیدن به آن تا حدود زیادی به پرورش قدرت خلاقیت و نوآوری در افراد بستگی دارد.  باید بتوانیم آنچه را که در سر می پرورانیم را تبدیل به یک محصول  و خدمت ملموس نموده و آن را در بوته ی نقد و بررسی قرار دهیم . یک کار آفرین باید بتواند ایده های خود را به شکلی واقعی متجلی نماید . برای اینکار  بهتر است طرح و ایده بزرگ خود را به بخش های کوچک تر و گام های دست یافتنی تر تقسیم نموده و بعد گام به گام تا شکل دهی آن و رسیدن به آنچه که باید اتفاق بیفتند پیش برود .

باید در نظر  داشت که یک ایده خوب که در ذهن یک فرد کار آفرین هست ، مادامی که به شکلی ملموس در نیاید، هیچ ارزش قابل اندازه گیری نخواهد داشت. ممکن است رویای یک جنگل در ذهن هر دانه ای باشد اما تا جوانه نزند و سر از خاک تیره بر نیاورد و با چالشها و مشکلات رو به رو نشود و رشد نکند، این رویا فقط یک رویاست و نه هیچ چیز  دیگری !

10- رقابت پذیری هوشمندانه

در مسیر کمال هیچ کس مانع دیگری نیست  غیر از خود فرد . رقابت پذیری هوشمندانه به این معنی است که می بایست به درک درستی از توانمندی های خود رسیده باشیم . به عبارتی شناخت توانمندی ها و داشته هایمان راه رسیدن  به اهدافمان را هموار تر خواهد نمود . در این میان هیچ فرد  بیرونی مانع نخواهد بود اگر اراده خودمان را تقویت کنیم .چرا که انگیزه قوی می تواند از هر مانعی پلی  بسازد برای رشد و پیشرفت .

رقابت پذیری هوشمندانه اگر با چاشنی واقع بینی همراه باشد می تواند روند حرکت یک کار آفرین را سریع تر نماید. برای درک بهتر این مهم بهتر است نگاهی به نحوه ی تعامل کار آفرینان موفق بیاندازیم . کار آفرینان بزرگ آنقدر به توانمندی های خود باور دارند که هیچگاه انرژی خود را صرف حذف رقبا نمی کنند بلکه ضمن تعامل با دیگران سعی می کنند ارزش بیشتری را در طی دوران حرفه ای کار خود خلق کنند . این افراد به قانون سینرژی و  هم افزایی باور عملی دارند .

تصویر سه کار آفرین مطرح قرن بیستم در کنار هم / توماس ادیسون هنری فورد و هاروی فایر استون که نشان دهنده ی دوستی و همراهی همیشگی کار آفرینان بزرگ با هم دارد..

رقابت زمانی از بستر اخلاقی خود خارج می شود که افراد توانمندی  را که به آن تکیه کرده اند را آسیب پذیر بدانند و قابل کپی شدن!   هر فرد توانمندی های خاص خودش را داراست  و اگر آنها را کشف و شناسایی کند و ابزاری برای خلق ارزش، بی شک کپی کردن و تقلید از آن برای دیگران هزینه های بیشماری خواهد داشت .

سخن پایانی در خصوص مبانی کارآفرینی
در پایان باید به این مهم اشاره کنم که تمامی این موارد قابلیت اکتسابی و پرورش دارند. این خبر  خوبیست برای کسانی که یک یا چند فاکتور از مبانی کار آفرینیرا دارند و در سایر موارد نیاز به رشد بیشتری احساس می کنند . هر فرد می تواند یک کار آفرین باشد به شرط  آنکه مبانی کار آفرین شدن را اولا بداند و دوما مسیر درست آن را طی کند . زمان تبدیل شدن به یک کار آفرین هم بستگی به میزان و ظرفیت پذیرش و تغییر هر فرد دارد. تغییر از وضع موجود به وضع مطلوب . پس از همین حالا شروع کنید . هر کار آفرین مطرحی زمانی از همین نقطه و از همین تصمیم راهش را شروع کرده است .

–         کار آفرینی یعنی آفرینش یک ارزش جدید برای خود و دیگران

–         کار آفرینی یعنی تلاش در جهت محقق ساختن امید ها و آرزوهای خود و دیگران

–         کار آفرینی یعنی زایش ، پرورش و به بلوغ رساندن یک ایده جدید، ایده ای که زمانی فقط یک رویا بوده و با همت و تلاش هر کار آفرین ، لباس واقعیت به تن آن پوشانده است ..

هاشم راعی /مشاور و مدرس مدیریت