استراتژی رقابتی در صنعت خدمات با رویکرد خدمات پستی
22
اردیبهشت

مطلب: استراتژی رقابتی در صنعت خدمات ( خدمات پستی )



استراتژی رقابتی در صنعت خدمات با رویکرد خدمات پستی

یادداشت هفتگی هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت

بنا بر دعوت جناب مهندس صابریان مدیریت محترم اداره کل پست خراسان جنوبی چند روزی را در شهرستان بیرجند میهمان این اداره بودم تا ضمن آشنایی هر چه بیشتر با فرایند های جاری ، برخی موارد قابل بهبود را به عنوان یک آنالیزور خارجی شناسایی و در قالب یک دوره آموزشی کوتاه مدت والبته کاربردی در جلسه کار گروه های روسای ادارات و شهرستان های پست خراسان جنوبی ، خدمت دوستان ارائه نمایم. که این مهم در تاریخ سوم شهریور به انجام رسید.
عنوانی که برای ارائه در این جلسه در نظر گرفته بودم ” استراتژی رقابتی در صنعت خدمات با رویکرد خدمات پستی ” بود که خوشبختانه چون موارد و موضوعات انتخاب شده بر حسب مشاهدات اینجانب در زمان حضور در این اداره و انجام مصاحبه با مسوولین و مدیران بخش های مربوطه و همچنین یکسری مطالب علمی و کاربردی بود مورد استقبال خوب دوستان قرار گرفت .
صنعت پست و خدمات پستی از دیرباز در ذهن مخاطبین شناسه و هویت خاص خود را داشته و داراست و آنچه که به عنوان کلیدی ترین موضوع قابل بحث و ارائه خدمت دوستان مطرح شد لزوم بروز آوری خدمات بر اساس نیازهای پیدا و پنهان مردم و مشتریان این صنعت می باشد که بدین منظور می بایست در سه حوزه ی شناسایی دقیق نیازهای بازار هدفو مشتریان، برآورد و بهبود امکانات و توانمندیهای موجود ( تکنولوژی سخت ) و ارتقاء سطح توانمندیهای مجموعه و سطح دانش و مهارتهای کلیدی پرسنل برنامه ریزی و اقدام نمود ..
آنچه که در بسیاری از ادارات پست و نحوه ی ارائه خدماتشان قابل مشاهده و ملموس است کمبود و فقدان اصل انعطاف پذیری در برابر نیاز و خواسته مشتریان است . مساله مهمی که بخش های خصوصی با نشان دادن انعطاف بیشتر به یک رقیب جدی در این عرصه برای سازمان و سازوکاری با قدمت و پیشینه ی اداره پست و خدمات این شرکت بدل شده اند.
داشتن رویکرد مشتری مداری و تعریف به روز شده از واژه کیفیت خدمات ، موضوع مورد بحث دیگری بود که برای دوستان تشریح شد و ضرورت و اهمیت پیشگام بودن در عرصه ارائه خدمات نو آورانه با هدف مشعوف سازی مشتریان، با ارائه چندین مثال اجرایی و کاربردی ، خدمت دوستان مطرح گردید.
آنچه که مسلم است اینکه رضایت دادن به وضعیت خوب در شرایط کنونی برای هر نوع کسب و کاری چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی اصلا کافی نیست و برای حرکت از سطح خوب به سطح خوبتر و عالی باید استراتژی و رویکرد به روز شده و نوآورانه داشت.
امروزه صنعت خدمات به یک موتور مولد و محرک در خلق ارزش و ایجاد درآمد برای جوامع صنعتی و رو به رشد تبدیل شده است . به عنوان مثال و بر اساس امار منتشره از سوی مرکز آمار ایران سهم بخش خدمات در اشتغال نیروی کار ایران از 15/2 درصد در سال 1352 به نزدیک 50 درصد در سال 90 رسیده و از مجموع سهم بخش های صنعت و کشاورزی فراتر رفته است. و در مقایسه با گزارش جهانی منتشر شده از سوی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی OECD ، سهم بازار خدمات در 40 قدرت اقتصادی برتر دنیا به 60 درصد و در آمریکا به 80 درصد رسیده است.
در آینده کشورهای جهان سوم منبعی برای تولید و نگهداری مواد اولیه خواهند بود و کشورهای توسعه یافته و بعضا در حال توسعه بیشترین سهم ارزش افزوده را از طریق نو آوری در خدمات و فعالیت های دانش بنیان در اختیار خواهند گرفت..
خدمات گوناگون قابل ارائه در ادارات پست هم به عنوان حلقه ای از زنجیره ی ارزش آفرین در کسب و کار از این قائده مستثنی نبوده و نیستند و برای ارتقاء جایگاه آن نیازمند اراده ای توام با آگاهی از طرف مدیران ارشد این شرکت معظم هست..

هاشم راعی مشاور و مدرس مدیریت